Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Ok ale czemu celnicy w krystiansandzie w poniedzialek z nimi rozmawialem powiedzieli mi ze moge jezdzic poniewaz chodz mam pozwolenie na piec lat to nie mam meldunku na stale w norge ,posiadam staly meldunek w polsce a nie tu ,jestesmy wlascicielami (razem z zona)domu w kraju natomiast nie posiadamy samodzielnego w norwegii na wszystko mam papiery i to powiedzieli wystarczy.
POZDRAWIAM I CO TY NA TO?
PS.Oczywiscie jesli jest ktos kawalerem i w dodatku nie ma mieszkania prywatnego lub domu w kraju nie ma sie o co starac .oprucz tego kazali wozic ze soba bilety z promu zeby bylo potwierdzenie ile razy opuszczales samochodem Norwegie w ciagu ostatnich 12 miesiecy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(izabell)
Wiking
Witam!Ja też mam w Polsce stałe zameldowanie i własne mieszkanie i pani w urzędzie nie interesowało to, z chwilą kiedy się przeprowadziliśmy do Norwegi i dostaliśmy pozwolenie na 5 lat po roku musieliśmy zmienić auto.Dokładnie to samo co napisał fazi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(izabell)
Wiking
ISTNIEJĄ DWA PRZYPADKI, KIEDY MOŻNA UŻYTKOWAĆ ZAREJESTROWANY ZA GRANICĄ SAMOCHÓD BEZ KONIECZNOŚCI PŁACENIA CŁA I PRZEREJESTROWYWANIA POJAZDU NA NORWESKIE TABLICE:

I. PRZYPADEK PIERWSZY - „PENDLERE” - OSOBY PODRÓŻUJĄCE W CELACH ZAROBKOWYCH MIĘDZY NORWEGIĄ A POLSKĄ (paragraf 3 rozporządzenia)

Przypadek ten dotyczy osób, które mieszkają w Norwegii tymczasowo i podróżują zarobkowo między Norwegią a innym krajem (np. Polską).

Obowiązują różne wymogi wobec osób samotnych i osób posiadających rodzinę

UWAGA! Pojęcie „pendler” w ujęciu Urzędu Celnego nie pokrywa się z pojęciem „pendler” stosowanym przez Urząd Skarbowy! Dotyczy to zwłaszcza osób samotnych.

a) Osoby samotne:

*

Dana osoba musi albo dojeżdżać do pracy z zagranicy codziennie, albo przebywać za granicą (poza Norwegią) przynajmniej 185 dni w ciągu 12 miesięcy.
*

Osoba ta nie może być zameldowana w norweskim rejestrze ludności.

b) Osoby pracujące w Norwegii i prowadzące za granicą wspólne gospodarstwo domowe wraz ze współmałżonkiem lub dziećmi poniżej 18 roku życia:

*

Współmałżonek i/lub dzieci przebywają za granicą - nie mogą być zameldowani w norweskim rejestrze ludności.
*

Osoba pracująca w Norwegii regularnie odwiedza rodzinę pozostającą za granicą, zazwyczaj conajmniej raz w miesiącu.

Jeśli spełnia się powyższe warunki, nie trzeba ubiegać się w Urzędzie Celnym o zezwolenie na użytkowanie pojazdu zarejestrowanego za granicą/dopuszczenie do ruchu (kjøretillatelse), ale trzeba mieć w pojeździe dokumentację, pozwalającą stwierdzić, że ma się prawo do takiego użytkowania.

Dokumentacja

Stosowna dokumentacja to np: atest z Rejestru ludności (folkeregisteret), kontrakt na wynajem mieszkania w Polsce, umowa o pracę (wskazująca, że przebywa się w Norwegii krócej niż 185 dni w roku lub że pracuje się w systemie pracy ze średnim przeliczaniem czasu pracy, by móc regularnie jeździć do rodziny do Polski), akt ślubu, zaświadczenie o wspólnym zameldowaniu ze współmałżonkiem i/lub dziećmi, dokumenty skarbowe (wykazujące, ile czasu przebywało się w Norwegii), czy inne dokumenty, za pomocą którym można wykazać, że jest się „pendlerem”.

Wszystkie dokumenty muszą zawierać datę i podpis/pieczątkę.

II. PRZYPADEK DRUGI – POBYT TYMCZASOWY (paragraf 4 rozporządzenia)

Osoba spełniająca warunek pobytu czasowego w Norwegii może sprowadzić
pojazd zarejestrowany w innym państwie i czasowo używać pojazd ten w
Norwegii bez obowiązku uiszczenia opłat. Za początek pobytu czasowego
uznaje się chwilę przybycia osoby do Norwegii (data przyjazdu), a nie datę
sprowadzenia pojazdu.

Osoba, która będzie czasowo zamieszkiwać lub przebywać w Norwegii przez
okres do jednego roku, może co do zasady sprowadzić i używać pojazd
zarejestrowany w innym państwie bez uiszczenia opłat; jest również zwolniona z
obowiązku wystąpienia do Służb Celnych (Tollvesenet) o wydanie dopuszczenia
do ruchu. W tym wypadku wymaga się zdolności udokumentowania czasowego
charakteru pobytu, jak i również tego, że pobyt nie przekroczy jednego roku od
daty przyjazdu. Zaleca się posiadanie w pojeździe koniecznej dokumentacji
(patrz przykłady poniżej), która między innymi zawiera informację o dacie
przyjazdu osoby do Norwegii oraz o zakończeniu pobytu w Norwegii.
Jeżeli pobyt osoby pierwotnie zaplanowany na okres do jednego roku został
przedłużony na okres do dwóch lat, należy wystąpić do Służb Celnych
(Tollvesenet) o wydanie dopuszczenia do ruchu. Wniosek należy złożyć przed
upływem roku od rozpoczęcia pobytu w Norwegii.

Jeżeli w chwili przyjazdu do Norwegii osoba wie i jest w stanie udokumentować,
że pobyt w Norwegii będzie mieć charakter czasowy i nie przekroczy dwóch lat,
należy przed upływem roku od rozpoczęcia pobytu w Norwegii wystąpić do Służb
Celnych (Tollvesenet) o wydanie dopuszczenia do ruchu. W tym wypadku osoba
musi być w stanie udokumentować, zarówno w chwili przyjazdu, jak i w ciągu
pierwszego roku pobytu, że pobyt ma charakter czasowy, i że osoba wyprowadzi
się z Norwegii przed upływem dwóch lat.
Jeżeli umowa o pracę na czas określony ulegnie zmianie, w wyniku której osoba
uzyska zatrudnienie na czas nieokreślony, należy niezwłocznie skontaktować się
ze Służbami Celnymi (Tollvesenet).

Zarejestrowanie w norweskiej ewidencji ludności (folkeregister) podczas pobytu
osoby w Norwegii, nie ma żadnego wpływu na to, czy pobyt traktowany jest jako
czasowy czy też nie. Pobyt osoby w Norwegii nie może być traktowany jako
czasowy jeżeli osoba przebywała w Norwegii lub była zarejestrowana w
norweskiej ewidencji ludności (folkeregister) przez okres dłuższy niż 365 dni w
ciągu dwóch ostatnich lat przed przyjazdem do Norwegii.

Dokumentacja

Osoby muszą być w stanie udokumentować, że spełniają warunki określone
w rozporządzeniu.
W przypadku wykonywania pracy o charakterze czasowym, wymaganym
dokumentem może być umowa o pracę na czas określony. Umowa o pracę musi
określać zarówno datę rozpoczęcia, jak i datę zakończenia pracy.
Jeżeli celem przyjazdu osoby do Norwegii są studia, należy przedstawić
dokument potwierdzający przyznanie miejsca na studia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Witam.
Wlasnie to jest to ze prawie kazdy czyta te przepisy i ustawy toll,
a nikt nie sprawdzi tego osobiscie w tej instytucji poniewaz ,podejrzewam ze albo nie umie sie dogadac albo bezgranicznie wierzy innym .
Ja tak jak pisalem wyzej pofatygowalem sie do tollu i tam mi to wyjasnili wiec nie musze sie tym martwic.
Przepisy jak zawsze sa przepisami ktore trzeba umiec odpowiednio interpretowac a nie kazdy to umie dlatego ja zrobilem tak jak zrobilem i teraz wiem na czym stoje i radze kazdemu kto ma jakies watpliwosci udac sie do tej instytucji i sprawdzic osobiscie gdyz kazdego status moze okazac sie indywidualny , to nic nie kosztuje .
POZDRAWIAM
PS. zaznacze tylko ze jestem tu od 3 lat a z zona od roku ,zona dostala pozwolenie na pobyt i prace na podstawie laczenia rodzin .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Witam .
Zgadzam sie z tym ale Wy tak jak piszesz przeprowadziliscie sie do Norwegii i macie tu meldunek z samodzielnym mieszkaniem ja tego nie mam a z zona jestem tu na podstawie laczenia rodzin i zona ma pozwolenie tylko na podstawie mojego pozwolenia co jest zaznaczone gdyz ja sie o takie wlasnie staralem .
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(izabell)
Wiking
Oczywiście ,że sprawdziliśmy osobiście!a co do języka norweskiego mój mąż zna bardzo dobrze,jeżeli Tobie tak wytłumaczyli to twoja sprawa.Te forum jest po to żeby sobie pomagać na wzajem.Mój mąż jest tutaj cztery lata,ja z dziećmi trzy na takiej samie podstawie dostałam pobyt jak Twoja żona.Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Dzieki za wszystko i mysle ze nie ma sesu ciagnac tego tematu .
A nawiasem to niemcy pracujacy ze mna mowia tak samo jak ja , a ich obowiazuja te samy zasady a pracuja juz tutaj od kilkunastu lat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
tu sie mylisz polacy podlegaja do maja jeszcze innym zasadom niz niemcy czy inni obywatele eu.w maju dopiero zmienia sie przepisy. napisalem w moim poscie ze te przypadki ktore opisalem sa do sprawdzenia, jezeli chcesz naprawde ci udostepnie numer chlopaka ktorego sprawe prowadzi wlasnie prawnik ale tylko w zakresie zmniejszenia kary i cla a nie nie zaplacenia i jezdzenia na polskich numerach. druga sprawa skoro polaczyles rodzine to sprowadziles ja pod konkretny adres nie w nieznane prawda. drugie skladajac papiery podales zameldowanie czyli miejsce stalego pobytu chocby do korespondecji prawda??? wiec dlaczego uparcie twierdzisz ze jestes tu tymczasowo? cos tutaj nie gra.oczywiscie twoje ryzyko i sprawa,masz fajne auto chcesz nim jezdzic ale poprostu szkoda zebys je stracil. osobiscie znam pania ktora 8 lat tak jezdzi tutaj miala liczne kontrole i nic ale jest jedno ale jest zamezna z norwegiem a samochod ma zarejestrowany na wspolnika w fikcyjnej firmie w polsce. pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
leszek bujak
(lecho011)
Wiking
oki
masz amochod sprawdz dadza ci odpowiednia kare jak oni umieja zanim wydostaniesz auto osiwiejesz
bo masz nowe auto
wiec jak chcesz
bylem sprawdzilem i madralas nie jestem kupilem tu i mam gzies wszystko ich przepisy wazaleznosci kto to prowadzi jaki urzednik
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
bogdan kosla
(bodziu)
Wiking
czy moglby mi ktos powiedziec jaka kwota jest potrzebna na zalatwienie reszty spraw pokupnie samochodu tzn.ubezpieczenie, przeglad , tablice, rejestracja. dzieki i pozdro.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok